C/ Pare Coll, 1 - 08600 Berga

938 210 305

COMPETINT AMB PARAULES

COMPETINT AMB PARAULES

La competència literària a l’ESO intenta despertar la veu del nostre alumnat, competint amb paraules.

Al llarg d’aquest curs 2023-2024, l’alumnat d’ESO participarà en diversos concursos literaris, competint amb paruales, amb la finalitat de fomentar la seva creativitat i l’expressió escrita.

Començarem amb dos concursos organitzats per Coca-Cola, Premi Coca-Cola de Relat Breu de Catalunya i Concurso de Jóvenes Talentos de Relato Corto. Tots dos concursos, tal i com diu l’empresa Coca-Cola, amb un objectiu important: “continuar potenciant la creativitat i escoltant la veu dels joves, una veu que és molt més que una veu escrita, és la veu d’una generació que es proposa reformular el món.”

Seguirem amb la participació al Sambori d’Òmnium Cultural, proposta que s’avé del tot amb els nostres objectius: “Imaginem, creem, compartim”.

També participarem en el Certamen de Lectura escolar en veu alta, iniciativa de la Fundació Enciclopèdia Catalana i amb una clara finalitat: fomentar la llengua i la cultura catalanes. 

En Llengua anglesa, el nostre alumnat participarà en el concurs poètic Love Contest i en el projecte interdisciplinari Song Contest. Com expressen els adolescents l’amor? Apostem per la creativitat i l’originalitat dels seus treballs.

L’objectiu principal que ens hem marcat el Departament de Llengües és estimular el talent literari i fomentar la passió per la lectura i l’escriptura entre el nostre alumnat.

Tot i l’ampli ventall literari que tenim a l’abast, és evident que l’alumnat mostra, en general, un interès limitat per la literatura i l’expressió escrita. És possible que aquest fet tingui la causa en molts factors: hàbits, gustos…, però el que és clar és que actualment la informació immediata que ens donen les xarxes socials ha contribuït, i molt, en aquest desinterès força generalitzat. Mirar Twitch o Youtube on hi trobem els influencers del moment; comunicar-se a través de Discord o Snapchat mitjançant xats de veu o vídeos; seguir a amics o coneguts a través de Tik Tok o d’Instagram, no requereix tanta dedicació com la que es necessita a l’hora d’endinsar-se en una novel·la, deixar-se portar pels sentiments d’un poeta o, simplement, redactar el que sents en un paper.

En aquest context, la participació en el diferents concursos literaris busca fomentar la capacitat per expressar-se del nostre alumnat i despertar l’interès per la literatura i l’escriptura. Estem convençuts que aquestes activitats educatives són també enriquidores i importants per al seu desenvolupament personal. És important que puguin mostrar les seves habilitats en l’ús de la llengua i, sobretot, que siguin capaços de transmetre com se senten, què pensen, què els preocupa, a través de les seves paraules.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website