C/ Pare Coll, 1 - 08600 Berga

938 210 305

El Berguedà: la nostra petita gran comarca

El Berguedà: la nostra petita gran comarca

El Berguedà: la nostra petita gran comarca

La  complementària que ens convida a explorar la riquesa cultural local del Berguedà, des de la seva geografia fins a la seva gastronomia.

Ja fa un any que a l’escola vam incorporar una nova assignatura complementària per als estudiants de 3r i 4t d’ESO. L’enfocament d’aquesta matèria no és només acadèmic, sinó que ofereix una immersió a la riquesa cultural que es troba al seu propi entorn. A través d’aquesta iniciativa, l’alumnat no només adquireix coneixements sobre la història i la geografia local, sinó que també s’enriqueix amb la comprensió de les tradicions, festes, gastronomia i art que defineixen la seva identitat com a comunitat.

Se’ls ofereix als estudiants una oportunitat per explorar el Berguedà d’una manera integral i interdisciplinària. A través de la recerca per grups dels diferents municipis, enguany ens hem centrat en els de l’Alt Berguedà, treballen i descobreixen aquella història més propera i sovint, perquè no dir-ho, més desconeguda.

Una part integral d’aquesta experiència educativa és la comprensió dels límits municipals i la diversitat cultural que s’hi troba. Des dels pintorescs pobles de muntanya fins als racons més aïllats del Berguedà, els estudiants aprenen a valorar la varietat i singularitat de cada municipi. 

L’exploració de les festes i tradicions populars també ocupa un lloc destacat en aquesta assignatura. Els estudiants tenen l’oportunitat de conèixer les celebracions locals, així com el treball etnogràfic a través de les llegendes i rondalles que han estat transmeses de generació en generació. Això no només fomenta el respecte per les tradicions passades, sinó que també ajuda a preservar-les per a les futures generacions.

La gastronomia, un aspecte fonamental de la cultura berguedana, també és treballada tenint en compte el potencial turístic de la comarca. Els estudiants descobreixen els sabors únics que defineixen la cuina local i els allotjaments de què disposen els municipis estudiats.

Finalment, l’art, en totes les seves formes, juga un paper essencial en aquesta immersió cultural. Un dels tresors més preuats del Berguedà és el seu ric patrimoni romànic, i els estudiants tenen l’oportunitat única de plantejar-se davant d’aquestes meravelles arquitectòniques. L’exploració del patrimoni romànic i els museus locals ofereixen als estudiants una experiència enriquidora que no només amplia els seus coneixements culturals, sinó que també els convida a reflexionar sobre el paper de l’art en la nostra comarca.

En resum, aquesta assignatura complementària ofereix als estudiants de 3r i 4t d’ESO una oportunitat única per connectar-se amb la riquesa cultural del Berguedà d’una manera profunda i significativa. Més enllà de les aules, els joves berguedans es converteixen en veritables exploradors del seu propi patrimoni, enriquint-se amb cada descobriment de tot allò que ens envolta i que tenim al nostre abast.

El Berguedà, la nostra petita gran comarca! Conèixer-la fa que ens l’estimem moltíssim!

CreaEscola Quality Certificate for Education Website