L’art ha sacsejat, una vegada més, la nostra escola, aquesta vegada de la mà dels usuaris de la Fundació Horitzó. Mitjançant l’escriptura creativa, ens han compartit relats personals nascuts de les seves emocions, que hem transformat en murals col·laboratius, donant lloc a obres que, al mateix temps, han estat reinterpretades pels mateixos usuaris a través de l’expressió escrita.
QUÈ HA INSPIRAT EL PROJECTE?
A les Escoles FEDAC creiem en la importància de cuidar la salut mental. Fa temps que hi treballem i sabem que l’art és una eina poderosa que ens ajuda a expressar-nos, a entendre què sentim i a sentir-nos millor. Aquest any, coincidint amb el 40è aniversari de la Fundació Horitzó, ens hem volgut sumar a la celebració amb un projecte conjunt que posa la salut mental al centre. Per reconèixer la seva tasca, trencar prejudicis i parlar obertament de salut mental amb infants, famílies i mestres.
PER A QUI ÉS EL PROJECTE?
El projecte s’ha adreçat principalment als alumnes de la Llar d’Infants, Educació Infantil i Primària, perquè estem convençuts que la salut mental i l’educació emocional s’han de treballar des de ben petits. Volem ajudar-los a prendre consciència del que senten, a expressar-ho amb llibertat i a entendre que totes les emocions són vàlides, fins i tot aquelles que sovint es consideren “dolentes”.
Aquesta iniciativa s’ha adaptat a les etapes educatives esmentades i s’ha treballat de manera transversal a diferents àrees.
Educació Primària: s’ha vinculat amb les àrees de coneixement d’Educació Visual i Plàstica, per l’expressió artística de les emocions a través de la pintura. A Llengua, perquè els infants han pres consciència de la relació entre emocions i paraules, i de com el llenguatge ens ajuda a entendre i comunicar el que sentim. També s’ha vinculat a LEM per fomentar l’autoconeixement, la gestió emocional i el trencament de prejudicis sobre la salut mental.
Llar d’Infants i a Educació Infantil: s’ha aplicat l’expressió emocional no verbal, la identificació i associació, l’autonomia i l’autoestima i la regulació emocional.
TEMPORITZACIÓ
Pel que fa a la temporalització, el projecte s’ha iniciat al gener amb un primer contacte entre l’alumnat de primària i els usuaris de la Fundació Horitzó, on s’ha dut a terme un taller conjunt d’escriptura creativa per generar un entorn de confiança. De manera paral·lela, els tutors han treballat la salut mental a l’aula. Pel que fa a la Llar d’Infants i Educació Infantil s’han treballat les emocions a l’aula a través de diverses dinàmiques. Durant els mesos de febrer i març s’han realitzat els tallers entre alumnes i usuaris per crear els murals col·laboratius, i al mes d’abril està prevista una exposició conjunta al Centre Cívic de Berga. Les sessions creatives han tingut una durada aproximada de dues hores i els grups classe s’han dividit en dos per afavorir la participació i l’atenció personalitzada.
COM HEM FET EL PROJECTE? PASSOS A SEGUIR
Contemplació
En totes les etapes educatives el projecte s’ha iniciat amb una mirada cap endins.
Connexió
Creació
Compartició
El projecte culminarà el mes d’abril a la Sala Polivalent del Centre Cívic de Berga, on es presentarà una instal·lació artística conjunta. L’exposició recollirà tot el procés viscut i mostrarà les obres formant un camí que simbolitza el recorregut emocional que fem al llarg de la vida. Serà un espai per escoltar, mirar, sentir i reflexionar. A més, s’hi visibilitzarà la tasca de la Fundació Horitzó i s’hi oferiran tallers de pintura i poesia creativa oberts a tota la ciutat. La voluntat és implicar-hi els usuaris de la Fundació Horitzó, l’alumnat, el professorat, les famílies i la ciutadania de Berga.
RECURSOS
Els espais que han fet possible aquest projecte han estat; l’aula de plàstica i les aules de Primària i la Llar d’Infants; l’aula ArTic, on s’ha dut a terme el taller d’escriptura creativa; i l’aula de música, on s’han creat els murals amb l’alumnat d’Educació Infantil. L’exposició final tindrà lloc a la sala polivalent del Centre Cívic de Berga, un espai que acollirà i donarà visibilitat a tot el procés compartit. Pel que fa a la difusió s’ha compartit el projecte a través de les xarxes socials i la web de l’escola i de la Fundació Horitzó.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2021 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola