C/ Pare Coll, 1 - 08600 Berga

938 210 305

ExpressArt: Salut Mental i Creativitat a l’Aula

ExpressArt: Salut Mental i Creativitat a l’Aula

L’art ha sacsejat, una vegada més, la nostra escola, aquesta vegada de la mà dels usuaris de la Fundació Horitzó. Mitjançant l’escriptura creativa, ens han compartit relats personals nascuts de les seves emocions, que hem transformat en murals col·laboratius, donant lloc a obres que, al mateix temps, han estat reinterpretades pels mateixos usuaris a través de l’expressió escrita.

QUÈ HA INSPIRAT EL PROJECTE?

A les Escoles FEDAC creiem en la importància de cuidar la salut mental. Fa temps que hi treballem i sabem que l’art és una eina poderosa que ens ajuda a expressar-nos, a entendre què sentim i a sentir-nos millor. Aquest any, coincidint amb el 40è aniversari de la Fundació Horitzó, ens hem volgut sumar a la celebració amb un projecte conjunt que posa la salut mental al centre. Per reconèixer la seva tasca, trencar prejudicis i parlar obertament de salut mental amb infants, famílies i mestres.

PER A QUI ÉS EL PROJECTE?

El projecte s’ha adreçat principalment als alumnes de la Llar d’Infants, Educació Infantil i Primària, perquè estem convençuts que la salut mental i l’educació emocional s’han de treballar des de ben petits. Volem ajudar-los a prendre consciència del que senten, a expressar-ho amb llibertat i a entendre que totes les emocions són vàlides, fins i tot aquelles que sovint es consideren “dolentes”. 

Aquesta iniciativa s’ha adaptat a les etapes educatives esmentades i s’ha treballat de manera transversal a diferents àrees. 

Educació Primària: s’ha vinculat amb les àrees de coneixement d’Educació Visual i Plàstica, per l’expressió artística de les emocions a través de la pintura. A Llengua, perquè els infants han pres consciència de la relació entre emocions i paraules, i de com el llenguatge ens ajuda a entendre i comunicar el que sentim. També s’ha vinculat a LEM per fomentar l’autoconeixement, la gestió emocional i el trencament de prejudicis sobre la salut mental.

Llar d’Infants i a Educació Infantil: s’ha aplicat l’expressió emocional no verbal, la identificació i associació, l’autonomia i l’autoestima i la regulació emocional. 

TEMPORITZACIÓ

Pel que fa a la temporalització, el projecte s’ha iniciat al gener amb un primer contacte entre l’alumnat de primària i els usuaris de la Fundació Horitzó, on s’ha dut a terme un taller conjunt d’escriptura creativa per generar un entorn de confiança. De manera paral·lela, els tutors han treballat la salut mental a l’aula. Pel que fa a la Llar d’Infants i Educació Infantil s’han treballat les emocions a l’aula a través de diverses dinàmiques. Durant els mesos de febrer i març s’han realitzat els tallers entre alumnes i usuaris per crear els murals col·laboratius, i al mes d’abril està prevista una exposició conjunta al Centre Cívic de Berga. Les sessions creatives han tingut una durada aproximada de dues hores i els grups classe s’han dividit en dos per afavorir la participació i l’atenció personalitzada.

COM HEM FET EL PROJECTE? PASSOS A SEGUIR
Contemplació

En totes les etapes educatives el projecte s’ha iniciat amb una mirada cap endins.

  • Llar d’Infants: els infants han entrat en contacte, gràcies a les mestres, amb els colors vius i alegres de Romero Britto, que han relacionat amb les emocions de felicitat i benestar.
  • Educació Infantil: els infants han conegut i posat nom a diferents emocions a través d’activitats com la descoberta dels colors de Romero Britto, el conte del Monstre de Colors i les dinàmiques del  programa Batecs, de Sant Joan de Déu. (La capsa de petons i Regalem somriures), que els han permès parar, escoltar i connectar amb el que sentien.
  • Educació Primària: els alumnes i els usuaris de la Fundació Horitzó han compartit un taller d’escriptura creativa per donar forma a les emocions. Paral·lelament, a l’aula, els tutors han treballat la salut mental amb dinàmiques del programa Batecs, de Sant Joan de Déu, afavorint la consciència emocional des del primer moment.

Connexió

  • Llar d’infants: un cop han conegut els colors i els han relacionat amb la felicitat, els infants han viscut moments d’observació i calma, connectant amb les emocions a través de la mirada, el gest i el vincle amb l’adult. Aquest espai de connexió emocional els ha permès preparar-se per expressar-se lliurement a través de la pintura.
  • Educació Infantil: després d’haver treballat el significat de les emocions, els infants han gaudit d’espais per pensar, parlar i compartir com se sentien amb el mestre. A través de converses, el joc i l’observació, han pogut reconèixer les pròpies emocions i les dels altres, preparant-se per expressar-les d’una manera personal i significativa.
  • Educació Primària: l’alumnat ha reflexionat sobre les pròpies emocions a través de les dinàmiques del  programa Batecs, de Sant Joan de Déu (El passadís de les emocions, La flor de l’amistat, Un passeig pel bosc i Els meus talismans secrets). Paral·lelament, el professorat ha presentat les frases escrites pels usuaris de la Fundació Horitzó, que han servit com a punt de partida per connectar amb les emocions dels altres i afavorir l’empatia.

Creació 

  • Llar d’Infants: els nens i nenes s’han expressat lliurement sobre una tela en forma de cor, amb el suport de les mestres, que els han facilitat tota mena de materials inspirats en la colorimetria de Romero Britto. Han utilitzat mans i peus per pintar, així com pinzells, brotxes, plats, esponges i material reciclat. Tot aquest procés creatiu s’ha desenvolupat en un ambient acollidor, acompanyat amb música, que ha afavorit la llibertat d’expressió i la connexió amb les emocions.
  • Educació Infantil: els alumnes s’han expressat lliurement sobre una tela, utilitzant tant material artístic com el propi cos. Se’ls ha acompanyat amb diferents tipus de música per afavorir l’expressió de les seves emocions.
  • Educació Primària: els alumnes han analitzat les frases dels relats per captar-ne l’essència i escollir els colors que millor transmetien cada emoció. Han pintat de manera lliure sobre una tela col·locada a terra, descalços i amb accés lliure als materials: tempera, pinzells, brotxes, materials reciclats. També s’han expressat a través de les mans i els peus. La música ha acompanyat tot el procés, amb melodies pensades per connectar amb els estats d’ànim i guiar els traços. Els usuaris de la Fundació Horitzó també han format part d’aquest procés creatiu, compartint espai i emocions. Alguns murals han viatjat a la Fundació Horitzó, on han inspirat nous textos i poemes.

Compartició

El projecte culminarà el mes d’abril a la Sala Polivalent del Centre Cívic de Berga, on es presentarà una instal·lació artística conjunta. L’exposició recollirà tot el procés viscut i mostrarà les obres formant un camí que simbolitza el recorregut emocional que fem al llarg de la vida. Serà un espai per escoltar, mirar, sentir i reflexionar. A més, s’hi visibilitzarà la tasca de la Fundació Horitzó i s’hi oferiran tallers de pintura i poesia creativa oberts a tota la ciutat. La voluntat és implicar-hi els usuaris de la Fundació Horitzó, l’alumnat, el professorat, les famílies i la ciutadania de Berga.

RECURSOS

Els espais que han fet possible aquest projecte han estat; l’aula de plàstica i les aules de Primària i la Llar d’Infants; l’aula ArTic, on s’ha dut a terme el taller d’escriptura creativa; i l’aula de música, on s’han creat els murals amb l’alumnat d’Educació Infantil. L’exposició final tindrà lloc a la sala polivalent del Centre Cívic de Berga, un espai que acollirà i donarà visibilitat a tot el procés compartit. Pel que fa a la difusió s’ha compartit el projecte a través de les xarxes socials i la web de l’escola i de la Fundació Horitzó.

  • Teles de grans dimensions per a la creació dels murals (cedides per la Fundació Horitzó).
  • Temperes, pinzells, brotxes i materials reciclats (raspalls d’escombra, xeringues sense agulla, taps, cartó, esponges, rodes petites, bosses de plàstic i estris de cuina).
  • Música emocional per acompanyar el procés creatiu.
  • Frases extretes dels relats dels usuaris de la Fundació Horitzó.
    • La confiança és una muntanya sòlida que es manté ferma.
    • Mai és tard per començar a superar-te dia a dia.
    • Tria en cada moment el que et faci feliç.
    • La lluna fa l’esforç de brillar cada nit.
    • Abraça’t fort a la vida i no perdis l’esperança.
    • Deixeu-nos volar de nou i acomplir els meus somnis.
    • Fem l’esforç de caminar descalços sobre un camí de roses. 
    • Les tempestes han fet que construïm vaixells més segurs, les adversitats de la vida també ens fan més forts.
  •  Material per al taller d’escriptura creativa (papers, llapis, suport escrit).
  •  Materials del programa Batecs de Sant Joan de Déu.
CreaEscola Quality Certificate for Education Website