C/ Pare Coll, 1 - 08600 Berga

938 210 305

Llum, ombres i color: estimulació sensorial a la llar d’infants.

Llum, ombres i color: estimulació sensorial a la llar d’infants.

A l’etapa d’educació infantil, ens continuem formant per aconseguir aquesta ja esmentada transformació pedagògica, centrada en els espais d’aprenentatge. I on l’infant, com ja anem descobrint,  és el principal protagonista.

Nova pedagogia basada en els interessos de l’infant
Què són? Com els fem? Quins objectius volem assolir? Qui i quan els fem? Quins proposem? Són algunes de les preguntes que ens hauriem de formular, abans de preparar qualsevol espai.

Aquests espais de llum, ombra i color,  han de connectar amb els interessos i inquietuds de l’infant. Han de ser  acollidors, que transmetin benestar i calidesa. A la vegada, que convidin a crear situacions d’experimentació, de descoberta i de relació. Les propostes es van modificant, per tal de crear i satisfer nous interessos.

Estimulació dels sentits: projecció de llum

A la llar d’infants, hem iniciat un nou projecte educatiu, centrat en l’estimulació sensorial a través de la llum, les ombres i els colors, amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament cognitiu i emocional. Aquest projecte, es basa en l’estimulació dels sentits i la capacitat de fomentar la creativitat, la curiositat i la comprensió dels món que els envolta. 

Els espais, s’han anat transformant, per donar cabuda a un entorn ric en estímuls visuals, on l’infant pot interactuar amb projeccions de llum de diferents colors, textures i formes. Així, aconseguim crear ombres dinàmiques a les parets i al terra.  Permetent experimentar amb els efectes de la llum i la foscor, explorant contrastos, a la vegada que jugant amb la percepció espacial.

Aquesta tècnica, presenta múltiples beneficis, ja que activa les seves percepcions sensorials i els ajuda a desenvolupar habilitats cognitives com l’atenció, la memòria i la resolució de problemes. A més, les activitats basades en la llum i l’ombra, fomenten la coordinació motriu, tant fina com grossa. Tot plegat, mentre l’infant manipula els materials translúcids, o bé interactuant amb projectes i superfícies que canvien de color.

Objectius de la proposta educativa

  • Oferir una experiència immersiva que els ajudi a comprendre millor el concepte causa/efecte.
  • Motivar-los a explorar els seus propis interessos en un entorn segur i estimulant.
  • Millorar el benestar emocional, creant un ambient relaxat i acollidor.
  • Fomentar l’autonomia permetent que l’infant vagi adquirint confiança.
  • Estimular la curiositat explorant i descobrint l’espai d’aprenentatge.
  • Respectar la necessitat de cada infant i els seu ritme maduratiu.
  • Potenciar l’aprenentatge a través de l’experimentació sensorial.
  • Experimentar com els colors i les formes canvien depenent de la llum.
  • Explorar el món de la llum i la foscor.
  • Comprendre conceptes com el contrast, la simetria i el moviment.
  • Desenvolupar la percepció visual.
  • Adquirir una educació més rica i diversificada des de les primeres etapes. 

Aquesta nova metodologia,  busca formar part de les activitats contínues a la llar d’infants, fomentant una educació cada vegada més rica i diversificada, des de les primeres etapes de la infància.

Activitats proposades

Amb aquesta iniciada transformació pedagògica, es pretén crear espais de joc, permetent que cada grup d’edat hi trobi reptes on satisfer les seves necessitats, ampliant les seves capacitats. Però, quines d’aquestes propostes podem trobar a la nostra llar d’infants?

Taula de llum

És un recurs que ofereix possibilitats infinites per treballar a l’aula polivalent,  ja que la llum afavoreix el desenvolupament de múltiples habilitats, com ja hem comentat anteriorment. Algunes de les finalitats pedagògiques serien: afavorir la curiositat, promoure la concentració i l’atenció, fomentar la creativitat i el pensament creatiu, l’efecte sorpresa, potenciar l’estimulació sensorial, treballar la coordinació i desenvolupar el pensament lliure.

Alguns beneficis que podem observar

Incrementa la creativitat i la imaginació, potencia la curiositat, estimulant els sentits a nivell integral, afavoreix i promou sensacions i emocions, contribueix a l’adquisició de nous aprenentatges en diferents àrees i àmbits. I a més, el seu ús, amb un enfocament lliure i autònom, promou la inclusió dels infants que es troben amb més barreres per a la participació i l’aprenentatge. Aquest recurs, permet fer propostes obertes d’aprenentatge en diferents àmbits i àrees, com per exemple, la ciència, les matemàtiques, la música, creant contrastos, experimentació cromàtica, entre d’altres.

Creativitat, joc i art

A la nostra llar d’infants, preparem la taula de llum, amb  els materials adients. Hem aprofitat cada nova estació per fomentar aquesta creativitat amb: animals de granja, elements naturals i figures geomètriques translúcides, entre altres. Tot plegat, ha permès l’infant poder apreciar alguns detalls, a percebre estímuls visuals (principalment els colors, les formes i les mides),  i diferenciar alguns d’aquests objectes.

Altres formes  de crear llum/foscor

A l’aula polivalent, que permet tenir foscor, proporcionant a cada infant un lot. Amb el suport de música ambiental, els convidem a relaxar-se. I apareix la màgia, tot creant llum amb el lot. Formem rodones, tant al terra com a la paret/sostre. En una altra sessió, preparem diferent material.

La següent sessió es prepara amb un seguit de material: pilotes que fan llum, boles amb intensitat diversa, cortina de llum, titelles de dit, i tot allò que vulguem afegir, que promogui la llum/foscor. Amb l’ambient adient, posem tot el material a l’abast de l’infant, que el pugui manipular lliurement, sense una consigna establerta (prèviament es pot fer una breu introducció).

Una altra activitat interessant,  ha estat posar diferent material translúcid al vidre de l’aula. L’infant  ha pogut observar,  com la llum reflecteix sobre el terra, creant un efecte molt encisador. L’efecte sorpresa i de descoberta han estat els factors principals durant la sessió. I així moltes altres activitats, que han permès l’infant adquirir nous aprenentatges, molt enriquidors.

Així, podem afirmar que amb  aquest joc sensorial, es milloren les habilitats cognitives i motrius de l’infant, i el seu benestar emocional. La combinació de llums suaus i brillants afavoreix un ambient relaxant,  acollidor, de concentració i calma. Amb aquesta nova forma d’estimulació, es busca oferir una educació integral des d’edats primerenques.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website