C/ Pare Coll, 1 - 08600 Berga

938 210 305

Museu dels Objectes a l’escola, una iniciativa per a l’aprenentatge a totes etapes

Museu dels Objectes a l’escola, una iniciativa per a l’aprenentatge a totes etapes

Heu sentit a parlar del Museu dels objectes de la nostra escola? Es tracta d’una exposició impulsada per l’assignatura de Sociologia de 1r de batxillerat i que, durant unes setmanes, va transformar FEDAC Xarxa en un museu per donar a conèixer els canvis que la societat catalana i espanyola han viscut en les últimes dècades.

Així mateix, aquesta proposta expositiva s’ha treballat en totes les etapes educatives de l’escola i s’ha obert a les famílies, amb la voluntat de propiciar una reflexió conjunta sobre l’evolució i les tendències de les llars i les famílies.  

L’escola és conscient que l’aprenentatge basat en la realitat té un alt valor significatiu per a l’alumnat. El cert és que l’objecte quotidià, com a testimoni del passat, és un recurs didàctic amb un gran potencial. Ja ho diu la frase popular: “Una imatge val més que mil paraules”. Així mateix, es propicia la interactivitat i la manipulació directa, amb la qual cosa es potencia el grau d’implicació dels infants i joves. A més, els objectes són elements generadors de vincles emocionals i són fàcilment vinculables als sabers de les diferents disciplines. És per tot això que existeix la voluntat de continuar impulsant propostes didàctiques centrades en els objectes. L’esmentat projecte també té la voluntat de convertir l’espai expositiu en un entorn atractiu per a l’alumat. L’exposició, en l’entorn escolar, és un bon recurs per fomentar la  curiositat i crear futurs vincles entre els joves i les institucions museístiques. Cal dir que existeix un gran interès a desenvolupar projectes que fomentin la creació de noves sinergies entre l’escola i els museus, entenent aquests últims com a agents comunitaris, educatius i transformadors.

En aquest sentit, cal esmentar la realització d’un sorteig de dues entrades per visitar el Museu de la Colònia Vidal de Puig-Reig entre tots aquells alumnes que han participat en la resolució dels reptes plantejats en l’exposició.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website